Dünya nüfusunun ve ekonomisinin yaklaşık % 1’ine karşılık gelen Türkiye’de yaklaşık 25 milyon konut 5 milyon ticari alandan oluşan 30 milyon bağımsız bölüm ve yine yaklaşık 60 milyon kadar parsel bulunmaktadır.
Türkiye topraklarının % 30’u orman, %30’u ekilebilir tarım arazisi, %30’u Hazine arazisi,%10’u nüfusun yaşadığı kentsel yerleşim alanlarıdır. Nüfusun %90’ı kentlerde yaşamakta iken sadece % 10’u kırsalda yaşamaktadır.
50.000 kayıtlı/yetki belgeli gayrimenkul danışmanının hizmet verdiği gayrimenkul sektöründe yıllık bazda yaklaşık 1 milyon ürün (%70 konut, %20 arsa,%10 ticari dağılımlı) satışa sunulmakta, aylık bazda %10 oranında satış gerçekleşmekte % 90 diğer aylara devretmektedir.
Ankara başkentimiz, gayrimenkul satışlarında %10’luk bir potansiyele sahip bulunmaktadır.
Arsa hareketliliği kiralamadan ziyade satış üzerine olmaktadır. Arsa satışlarında dikkat çeken husus %80 oranında müstakil tapulu parsellerin işlem görmesidir. Ticari konutta neredeyse satış oranında kiralama yapılmaktadır. Konutta ise ağırlıkla satış gerçekleşmekte, %25 oranında kiralama yapılmaktadır. Bu oran genel nüfustaki kiracı aile oranı ile de örtüşmektedir.
İşyeri satışlarında %70 oranında dükkan/mağaza, %20 oranında büro/ofis, %10 oranında ise diğer kategoriler öne çıkmaktadır.
Avrupa ve Amerika’da %80-90 oranındaki müstakil ev/villa oranı düşünüldüğünde Türkiye konut satışlarında %80 oranla daireyi, %10 oranla villa, %5 oranla müstakil ev ve %5 oranla diğer kategorilerin izlemesi dikkat çekicidir.
Konut satışlarının 3’te 1’i kredili, 3’te 2’si nakit gerçekleşmekte; satışların 3’te 1’inde sıfır konut, 3’te 2’sinde ise 2.el konut işlem görmektedir.
Konut hacmi düşünüldüğünde yıllık bazda %2 oranında konut el değiştirmekte; satış ve kiralamada 2 tarafın olması da dikkate alındığında konut sektörü hareketliliği genel nüfusun %2’sini doğrudan ilgilendirmektedir.