Bugun...
SON DAKİKA

İLANLAR 16 EKİMDE NE OLDU 1 OCAK NE OLACAK

 Tarih: 17-10-2024 04:43:00
AHMET MEMİŞ

İLANLAR 16 EKİMDE NE OLDU 1 OCAK NE OLACAK

Sektör yavaş yavaş şekilleniyor. Gayrimenkul Pazarlama işlemleri son altı yıldır yavaş yavaş şekilleniyor. 05 Haziran 2018 tarihli Resmî Gazetede Yayınlanan Ticaret Bakanlığı Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik sektörümüzün dönüm noktası oldu. Bu kadar büyük ivme ile ilerliyor. Altı defa revize edilen yönetmelik en son 15 Eylül 2024 tarihinden itibaren EİDS uygulamasını başlattı. Deneme geliştirme süreci 1 Ocak 2025’e kadar devam edecek.

Mesleğimizin temeli aracılıktır. Gayrimenkulün değerinde ve uygun süre içinde işlem görmesi taraflar için önemli. Satan ve alana yatırım avantajı sağlıyor. Devletimiz ise %4 Tapu Harç geliri ve danışman % 4 kadar hizmet bedeli elde ediyor. Danışman bu hizmet bedeli üzerinden %20 kadar KDV Ödüyor. Gayrimenkul firma ve danışmanları yenilik ve gelişime açık olup, hızla uyum sağlayabilme yeteneklerini geliştirdi. Taşınmaz Ticareti Kanunu henüz çıkmadı. Uzun süredir hazırlık yapılıyor. Meclise başvuru yapıldı. Sırada bekliyor. Kanun olsa mesleki işlemler daha düzgün yürüyecek, bu aşikâr.

Kamuoyu Bilgisi: Bu konu toplumda yeterince bilinmiyor. Ticaret Bakanlığı web sayfasında kamu spotu paylaşıldı. Ticaret Bakanlığı ve ATEM tarafından hazırlanan ve medya da yayınlanan KAMU SPOTU henüz tüm topluma duyurulamadı. İnsanımız duyuyor. Görüyor. Kendine göre yorumluyor. Açıklarını arıyor.

15 Eylül 2024 yürürlüğe giren uygulama ne getirdi? Mülkünü satmak isteyen kişi ve firmalar ilan yayınlarken kimlik doğrulamaya ek olarak Tapu Satış ve Pazarlama Yetki Belgesini sisteme yüklüyor. Tapuda bulunan Zemin Sistem Numarası işleniyor ve ilan yayınlanıyor. Emlak Firması veya Danışman ise; Tapu sahibinin kendisine vermiş olduğu Yetkilendirme Belgesini sisteme yüklemesi gerekiyor. Bakanlık 15 Eylül’de uygulamanın denemesini başlattı. Bu bilgiler isteniyor. Yoksa veya eksik ise yine ilan yüklenebiliyor. Hem malik hem emlakçılar bir şekli ile ilan yükleyebildiği için yeni sistem denemesi yapılamadı. Her ilan sitesi konuyu kendine göre uyarladı.

16 Ekim’e kadar neler yaşandı? (Benim Kendime Ait Araştırma Sonuçları)

  • Sarı, Kırmızı, Yeşil, Mavi ve benzer ilan portallarındaki ilan sayısı %15 azaldı,
  • Gayrimenkul Firmalarının Web Sayfalarında bulunan ilan sayısı %10 azaldı,
  • Gayrimenkul Firma ve Ofis sayısı %5 azaldı,
  • Gayrimenkul Danışmanı sayısı %7 azaldı,
  • Mülk üzerine asılan Afiş Sayıları değişmedi,
  • Yetkilendirilmiş İlan Sayısı %20 Artış Gösterdi,

1 Ocak 2025’e kadar neler yaşanabilir? (Benim Kendime Ait Tahminlerim)

  • İlan portallarındaki ilan sayıları azalmaya devam eder. 14 Eylül’e göre %30 azalır.
  • Gayrimenkul firma, ofis ve danışman sayısı 14 Eylül’e göre %15 kadar azalır.
  • Yetkilendirilmiş İlan Sayısı 14 Eylüle göre %40 Artar.

1 Ocak 2025 de ne olacak? Mülkünü satmak isteyen kişi ve firmalar ilan yayınlarken Kimlik Doğrulama ve Tapu Satış ve Pazarlama Yetki Belgesini sisteme yüklemek zorunda olacak. Malik Tapu ve kendisinin akrabalık bağını sisteme ispatlayacak, sonra ilan yayınlayacak. Emlak Firması veya Danışman ise; Tapu sahibinin kendisine vermiş olduğu Yetkilendirme Belgesini sisteme yükleyecek. Belge yoksa yükleyemeyecek.

İlan Süresi: İlan portalındaki aktif ilan süresi bitince yetki süresi devam ettiği sürece ilan güncelleme ve süre uzatılması mümkün. Yetkilendirme süresi bitince ilan pasif hale gelecek. Yeni yetkilendirme yüklenirse süre uzatılabilecek.

Malik ne yapmalı? Malikler tapu kayıtlarını kontrol edebilir. Satış ihtimali varsa Web Tapu Randevu Sisteminden Telefon Numarası Teyit etmeli. Telefon numarası değişmiş veya e devlete işlenmemiş ise yetkili PTT ye gidip işletmeli. İlan verecek ise çok yakın akrabasına izin verebilir. Emlakçı için yetkilendirme düzenleyebilir. Bu uygulama 1 ocakta zorunlu hale gelecek.

Danışman ne yapmalı?

  • Firma ve kendisine Ait TTBS Kayıtlarını Kontrol etmeli. Eksiklerini gidermeli,
  • Mevcut olan ve alacağı bütün portföylerin yazılı yetkilendirme, tapu kayıtları, kimlik ve benzer önemli belgeleri temin etmeli,
  • Maliklere EİDS Sistemi işleyişi hakkında bilgi vermeli,
  • Satıcı ve alıcılara EİDS avantajlarını, tapu randevu ve sonuçları, harç ve Tapu Değer Artış Kazancı Vergisi ile belediye işlemleri hakkında bilgi vermeli,

Daha sonra ne olacak? İlan portalları ilan hakkında daha geniş bilgi isteyebilir, Afiş ve sosyal medya görsellerine benzer kontroller gelebilir. Tapu başvuru esnasında ilan numarası, TTBS Numarası Satış Sözleşmesi ve benzer bilgiler istenebilir. Biz her türlü hazırlığı yapmalı, satıcı ve alıcıyı doğru bilgilendirmeli varsa tereddüt edilen konuları ilgili meslek kuruluşlarına sormalıyız. İşini düzgün yapan, kendini geleceğe hazırlayan, gelişime açık, tam donanımlı danışmanlar daha etkin ve daha avantajlı olacakları aşikâr. Şimdiden hepsini tebrik ediyorum.

Ahmet Memiş Mesleki Eğitmen / Sermentör / Yazar / AR-GE / Profesyonel Gayrimenkul Danışmanı / Atem / 05056806300

  Bu yazı 2043 defa okunmuştur.
  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
YUKARI